Op welke leeftijd orthodontie?

In principe is behandeling bij de orthodontist mogelijk op alle leeftijden. We behandelen zowel volwassen als kinderen.

Er is wel een optimale leeftijd om te behandelen waarover hieronder wat uitleg zal volgen. Een behandeling op een te jonge leeftijd kan onnodig of onverstandig zijn maar de groeispurt (vaak op 11- 13 jarige leeftijd) is een moment dat je liever niet wilt missen omdat deze een zeer waardevol onderdeel van de behandeling kan zijn! Door goed gebruik te maken van de voordelen van de groeispurt kan met relatief geringe inspanningen de aansluiting van de kaken en het passen van het gebit geoptimaliseerd worden.

DSC04181

Orthodontie voor kinderen

Wanneer het kindergebit nog volop aan het wisselen is, wordt behandeling vaak uitgesteld. Behandelen op een te vroege leeftijd heeft als belangrijkste nadeel dat de behandeling veel langer duurt. Bovendien lost de natuur sommige ‘afwijkingen’ nog vanzelf op zonder dat daarvoor een beugel nodig is. Over het algemeen verwijst een tandarts eerder iets te vroeg naar onze praktijk en dat is heel prettig en verstandig. Na een eerste bezoek aan de orthodontist wordt behandeling vaak nog even uitgesteld. De orthodontist heeft dan de vrijheid om de situatie enige tijd op te volgen en (in overleg) de timing van de behandeling te kiezen.

Veel behandelingen worden gestart als er nog maar enkele tanden of kiezen moeten wisselen. Dat is gemiddeld op 11 – 12 jarige leeftijd. Er zijn echter uitzonderingen op die regel. Als er door een verkeerde stand van de tanden schade kan ontstaan aan het gebit of aan de kaken wordt er niet gewacht op de wisseling. Dan wordt er onmiddellijk gestart met een behandeling. Het kan ook voorkomen dat er bepaalde voordelen zijn als er nog tijdens de wisseling wordt begonnen met een behandeling. Zo zijn de melkkiezen bijvoorbeeld kleiner dan de kiezen die hen opvolgen. Die ‘gratis’ ruimte kan goed van pas komen als er veel ruimtegebrek is. Met een beugel kan het zo worden gestuurd dat die ruimte ook terecht komt waar deze het meest nodig is.

Verder moet er rekening worden gehouden met de groeispurt tijdens de puberteit. Tijdens die groeispurt werken behandelingen die erop gericht zijn een overbeet te behandelen veel beter. Tenslotte wordt er nog zoveel mogelijk rekening gehouden met de levensfase waarin iemand verkeerd om te bepalen of het een geschikt moment is om te starten met orthodontie.

Tijdens een eerste consult zal nader ingegaan worden op de timing van een behandeling. De timing van een behandeling is een zeer wezenlijk onderdeel: te vroeg behandelen is onverstandig maar te laat kan een behandeling veel gecompliceerder maken.

Meer weten? Maak een afspraak voor een consult!

Orthodontie voor volwassenen

Bij volwassenen kun je geen gebruik meer maken van bepaalde voordelen van de groei rondom de puberteit. Het verplaatsen en rechtzetten van tanden en kiezen blijft echter het hele leven lang mogelijk. Zo is het een misverstand dat er een maximum leeftijd zou zijn. In onze praktijk behandelen we veel volwassenen.

Meer weten? Maak een afspraak voor een consult!