Voor een beugel naar de specialist!

 

Een orthodontist is een officiële tandarts-specialist. Na het behalen van het diploma als tandarts (6 jarige opleiding) heeft hij nog een 4 jarige aanvullende wetenschappelijke en onafhankelijke opleiding aan de universiteit gehad om alles te leren over verplaatsing van tanden en kiezen en de ontwikkeling en groei. Een orthodontist heeft een extra aantekening van zijn specialisme in het BIG register. Een orthodontist doet geen andere tandheelkunde maar uitsluitend nog orthodontie. Er zijn ook tandartsen die zelf orthodontie doen, maar dat zijn geen specialisten.

In juni 2016 lanceert de consumentenbond een campagne om mensen te wijzen op het verschil tussen een tandarts en de echte specialist: de orthodontist. Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Tientallen tandartsen doen alsof ze specialist zijn. Ze zeggen een ‘afgeronde orthodontie-opleiding’ of ‘verregaande specialisatie’ gevolgd te hebben, maar het zijn tandartsen die in Nederland niet als specialist in de boeken staan.’ De opleiding tot specialist (orthodontist) is er niet voor niets. In onze praktijk in Tiel werkt een echte orthodontist: Chris van Keulen.

Zware kwaliteitseisen en ruime ervaring

Orthodontisten moeten een zwaar verplicht kwaliteitsprogramma volgen. Daardoor heeft de orthodontist een belangrijke meerwaarde ten opzichte van andere orthodontische zorgaanbieders. Hij is als geen ander in staat om de vele mogelijke kaakafwijkingen en scheve gebitten op een goede manier te onderzoeken. Omdat een orthodontist zich voltijds met uitsluitend orthodontie bezighoudt ontstaat ook een grote mate van ervaring waar u van kunt profiteren.

Samenwerking met andere specialisten

Een orthodontist werkt altijd in teamverband met andere specialisten zoals bijvoorbeeld de kaakchirurg. Dit is nodig wanneer naast de beugelbehandeling ook een kaakcorrectie op volwassen leeftijd nodig is. Ook in specialistenteams die kinderen behandelen met een schisis (hazenlip) zit altijd een orthodontist.

Om te controleren of een zorgverlener wel een echte orthodontist is: check de website van de overheid: https://www.bigregister.nl/zoeken/zoekenopnaamenspecialisme/default.aspx (er moet een aantekening bij staan ‘specialist dentomaxillaire orthopedie’ wat de officiële term voor ‘orthodontist’ is).

Het specialisme is er niet voor niets!

Uw gebit of dat van uw kind is het waard!

(en een echte specialist is niet eens duurder dan een tandarts: de tarieven zijn gelijk; in praktijk zal een orthodontist vaak zelfs goedkoper zijn omdat hij door zijn ervaring vaak sneller kan behandelen!)